UPU

UPU

ECHIPA
SEF SECTIE
Dr. Nour Daniel Valeriu
medic primar Medicină de Urgență
As. Princ. Lic. Bârsan Maria Magdalena
asistent șef secție
Dr. Mitrofan Daniela Maria
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Bența Ioana Ruxandra
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Lapuşte Simona Florica
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Chintoan Elena
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Szekernyeș Adela Irina
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Lăcan Sorin Mihai
medic specialist Medicină de Urgență
Dr. Bucur Mihai
medic primar Medicină de Urgență
Dr. Ormos Eva Erszebet
medic specialist Medicină de Urgență
Dr. Dreghiciu Daniela Maria
medic coordonator ALOPEDI
medic primar Pediatrie
Dr. Mării Cristina Anamaria
medic primar Pediatrie
Dr. Șarban Anca Gherghina
medic primar Pediatrie
Dr. Cinezan Lucica
medic primar Pediatrie
Dr. Moisiuc Simona Teodora
medic primar Pediatrie
Dr. Nașcu Ioana Alina
medic primar Pediatrie
Dr. Morar Simona Adriana
medic primar Pediatrie
Dr. Laslo Irina Mirela
medic primar Pediatrie
Dr. Grigoraș Rodica Nicoleta
medic primar Pediatrie
Adresa Str. Moților, nr. 66-68
Contact

Tel/Fax: 0264.431.644

Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice, situată în Cluj-Napoca, str. Moților nr. 66-68, a fost înființată la data de 1 octombrie 2000 prin Programul de Reabilitare a Asistenței Medicale de Urgență inițial într-un spațiu restrâns pentru ca, începând cu anul 2008 UPU să își desfășoare activitatea într-o clădire nouă, spațioasă, funcțională și modernă. În această unitate se asigură asistența medicală permanentă a urgențelor pediatrice din județul Cluj și județele limitrofe. Secția este dotată cu aparatură de înaltă performanță ce permite monitorizarea continuă a funcțiilor vitale, asistarea respiratorie, terapia electrică, administrarea medicației cu ajutorul dispozitivelor, aparatură pentru efectuarea de analize tip „point–of-care”.

UPU Pediatrie Cluj Napoca este singura unitate dedicată urgențelor pediatrice din regiune, anual tratăm 30.000-35.000 de copii având o varietate mare de probleme medicale, de la boli minore până la situații critice care necesită resuscitare.

Oricând vă adresați cu copilul dumneavoastră serviciului de urgență, echipa medicală formată din medici cu specialitatea medicină de urgență (cu experiență în urgențele pediatrice), medici cu specialitatea pediatrie (cu experiență în urgență), asistenți medicali și personal auxiliar antrenați în domeniul pediatric vă vor ajuta în cel mai scurt timp posibil. În UPU Pediatrie lucrează o echipă de profesioniști, dar este posibil ca, uneori, numărul copiilor care se prezintă să depășească posibilitățile noastre de preluare situație în care vor fi consultați cu prioritate copiii aflați într-o stare mai gravă, conform protocolului de triaj. În cazul problemelor ortopedice, pacienții pot fi îndrumați la camera de gardă ortopedie pediatrică din proximitatea UPU. Copiii care, după tratament și stabilizare în UPU, necesită continuarea supravegherii medicale și a tratamentului vor fi internați în una dintre secțiile spitalului nostru, în funcție de starea copilului.

În UPU se organizează periodic cursuri de pregătire și perfecționare continuă a personalului medical, utilizând manechinele aflate în dotarea secției, manechine ce permit simularea tehnicilor de suport vital de bază și avansat pediatric.

Conditii de adresare:
Dacă starea copilului dumneavoastră nu este gravă, vă puteți adresa și altor unități medicale ale spitalului care asigură consultații în cadrul serviciilor de gardă, sau Centrelor de Permanență din oraș. Dacă medicii din aceste unități vor considera că starea copilului dumneavoastră este critică, vor lua legătura cu serviciul nostru și vor transfera copilul la UPU cu ambulanțe având echipaj medical și dotare adecvate.

La prezentarea în UPU Pediatrie ne sunt utile următoarele documente:
– certificatul de naștere/cartea de identitate a copilului
– carnetul de vaccinări
– orice documente medicale anterioare, în special în cazul copiilor cu boli cronice

Principala noastră preocupare este asigurarea sănătății și siguranței copilului. Întreaga echipă medicală este întotdeauna disponibilă pentru a ajuta copilul și familia lui, indiferent de problemele medicale.

Structura si dotari

UPU Pediatrie Cluj funcționează din anul 2000, inițial într-un spațiu mai restrâns, pentru ca din 2008 să funcționăm într-o clădire nouă, mai spațioasă, funcțională și modernă. Noul UPU Pediatrie asigură zone dedicate: pentru reanimare, urgențe majore, respectiv urgențe minore. Accesul în UPU Pediatrie este separat pentru ambulanțe și pacienții veniți cu mijloace proprii. Sala de așteptare oferă un mediu prietenos, programele TV pentru copii reducând anxietatea și frica lor de spital, iar părinții pot obține informații utile despre desfășurarea asistenței medicale în serviciul nostru. Noua clădire înseamnă spații funcționale, asigurarea unui consult și tratament medical în condiții de intimitate și siguranță a pacientului. Pe lângă echipamentul specific resuscitării, fiecare pat/targă este dotat cu aparatură de monitorizare (legată la o stație centrală care permite echipei medicale să observe în permanență semnele vitale ale copilului), și dispozitive pentru administrarea controlată a gazelor medicale (oxigen), a medicamentelor și soluțiilor perfuzabile.
Aparatura de înaltă performanță aflată în dotarea secției este în mare parte donată de guvernul Elvețian prin programul Remssy. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii a asigurat intreținerea lor cea mai bună stare de funcționare și a achiziționat noi aparate de monitorizare care ajută la asigurarea unei asistențe medicale la cele mai înalte standarde. Secția are în dotare o stație radio pentru comunicare cu Serviciul de Ambulanță cu ajutorul căreia se anunță din timp sosirea unui pacient în stare gravă, la sosirea acestuia în secție, echipa de gardă fiind pregătită să acorde asistența medicală corespunzătoare. Cele trei ventilatoare (pentru ventilație artificială asistată/controlată pe termen lung) permit asistarea respiratorie a copiilor aflați în insuficiență respiratorie, pe lângă acestea existând și un ventilator portabil ce asigură suportul ventilator al pacienților ventilați mecanic pe termen scurt, până la 24 de ore (pe parcursul transportului în alte secții, servicii, pentru, investigații imagistice etc.). Aparatul de monitorizare hemodinamică neinvazivă este util în stabilirea tratamentului copiilor cu insuficiență cardio-circulatorie. În dotarea secției mai există 5 monitoare, 2 monitoare-defibrilatoare, 2 aspiratoare de secreții, 1 electrocardiograf portabil, 1 aparat de dozare a electroliților, 1 aparat de dozare a electroloților și a gazelor sanguine, 3 glucometre, 6 injectomate, 1 incubator. Dotarea secției va fi completată începând cu luna aprilie 2007 cu aparatura obținută printr-un program al Băncii Mondiale, în valoare de 400.000 Euro.

Învatamânt medical

În UPU se organizează periodic cursuri de pregătire și perfecționare continuă a personalului medical, utilizând manechinele aflate în dotarea secției, manechine ce permit simularea tehnicilor de suport vital de bază și avansat pediatric. De asemenea, studenții Facultății de Medicină, ai Facultății de Asistenți Medicali Licențiați și ai Facultății de Moașe din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca efectuează stagii de pregătire practică. Anual se susțin cursurile de perfecționare „Resuscitare Cardio-respiratorie” și „Urgențe Pediatrice” pentru medici și asistenți medicali. Înființarea Unității de Primire a Urgențelor a dus la creșterea calității actului medical la nivelul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, a permis supraviețuirea unor copii aflați în stare critică datorită competenței personalului și a aparaturii performante din dotarea secției.

Activitatea sectiei:

În UPU Pediatrie Cluj asigurăm îngrijiri medicale tuturor copiilor: din perioada de nou născut până la adolescență. Echipa noastră medicală este specializată și antrenată pentru a asigura diagnosticul și tratamentul de urgență specific copilului, atât în cazul problemelor medicale, cât și traumatice. Copiii nu sunt niște mici adulți, ei au nevoie de un sistem medical dedicat lor. Oricând vă adresați cu copilul dumneavoastră serviciului nostru de urgență, echipa medicală formată din medici specialiști și rezidenți medicină de urgență (cu experiență în urgențele pediatrice), medici specialiști și rezidenți pediatrie (cu experiență în urgență), asistenți medicali și personal auxiliar antrenați în domeniul pediatric vă vor ajuta în cel mai scurt timp posibil.
În UPU Pediatrie lucrează o echipă de profesioniști, dar este posibil, uneori, ca numărul copiilor care se prezintă să depășească posibilitățile noastre de preluare și atunci vor fi consultați cu prioritate copiii aflați într-o stare mai gravă, conform protocolului de triaj. Triajul este asigurat de asistenți calificați care evaluează copiii și solicită de la dumneavoastră informații privind problemele acestora, utile pentru încadrarea lui într-un anumit nivel de triaj. Copiii cu probleme ortopedice pot fi îndrumați la camera de gardă ortopedie pediatrică din proximitatea UPU.
Nivelul înalt de pregătire continuă în pediatrie și urgențe pediatrice, echipamentele folosite pentru monitorizare și terapie, specifice copilului, posibilitatea efectuării unor investigații (analize de laborator, radiografii, ecografii) și experiența noastră în evaluare, terapie și utilizarea unor proceduri complexe, asigură copilului diagnostic și tratament de înaltă calitate, indiferent de severitatea bolii: de la boli obișnuite (răceli, infecții digestive, răni minore etc) până la boli severe care pot pune în pericol viața copilului. Copiii care, după tratament și stabilizare în UPU Pediatrie, necesită continuarea supravegherii medicale și a tratamentuluii vor fi internați într-una dintre secțiile spitalului nostru, în funcție de starea copilului.